Cum se calculeaza sporul pentru munca suplimentara

de Ana Tudor 03 Mar. 2016 3358

Cum se calculeaza sporul pentru munca suplimentara
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara, potrivit Codului Muncii.


Vom analiza in continuare urmatoarea situatie: Daca munca suplimentara nu se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia se acorda spor de 75%. Acest spor se aplica efectiv la numarul de ore suplimentare sau la salariul brut?  

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Munca suplimentara este considerata munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. In cazul salariatilor cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Asadar, munca suplimentara se raporteaza la saptamana de lucru, nu la luna ori la durata medie a lunii. Prin urmare, veti stabili numarul orelor suplimentare prestate de salariati tinand cont de numarul de ore prestate saptamanal.

In plus, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru, conform art. 122 din Codul muncii.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia arata art. 123.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.


In situatia prezentata, orele suplimentare efectuate de catre angajat se vor compensa cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice.

Sursa: Portal Codul Muncii
Autor: Ana Tudor
teeest



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit