de Ioana Stoica 14 Nov. 2016 2736 |
Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca sunt reglementate de OUG. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul nr. 60/32/2006, emis de ministrul sanatatii si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si publicat in Monitorul Oficial nr. 147/2006.
Conform legislatiei in vigoare, concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotite de la prima zi de imbolnavire.
Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz:
Pe 10 noiembrie un angajat face cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor incepand cu data de 16 noiembrie. Partile convin asupra incetarii. Pe data de 14 noiembrie angajatul intra in medical, 10 zile calendaristice (14-23.11). Cand inceteaza CIM?
Pe 24 cand se intoarce din medical sau la data convenita de parti (16.11) chiar daca se afla in suspendare pentru incapacitate de munca?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Asadar, in intervalul in care contratul de munca este suspendat pentru concediu pentru incapacitate temporara de munca toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca se suspenda, neputandu-se efectua modificari ale contractului cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Sursa: Portal Codul Muncii

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.