Stabilirea salariilor in mod DIFERENTIAT de catre ordonatorul pincipal de credite! Cum se va proceda?

de Mihaela Croitoru 14 Oct. 2019 2945

Stabilirea salariilor in mod DIFERENTIAT de catre ordonatorul pincipal de credite! Cum se va proceda?
Potrivit art. 11 alin.(1) din Legea nr. 153/2017, pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale "Administratie" din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora, salariile de baza se stabilesc prin hotarare a consiliului local, a consiliului judetean sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in urma consultarii organizatiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.


Cum se va proceda daca se constata discriminari?


"Ordonatorul principal de credite a aprobat in aprilie 2019, grilele de salarizare ale personalului administrativ din institutiile din subordine! Am constatat ca nu a fost respectata Legea 153/2017 si ca exista diferente ale salariilor de baza pentru functii similare, intre grilele aprobate pentru institutii. Pentru doua dintre institutiile care au avut spre aprobare grila de salarizare a personalului administrativ, au fost negocieri cu sindicatele si au fost majorate salariile cu cate 200 lei, indiferent de functie!

Considerati ca putem actiona in instanta ordonatorul principal de credite pentru discriminarile facute, avand in vedere ca pentru aceeasi functie, au fost evidentiate salarii diferite intre institutii de cultura din subordinea acestuia?"

 


Stabilirea salariilor lunare potrivit celor mai sus-mentionate se realizeaza de catre ordonatorul de credite, cu respectarea prevederilor art. 25.

La alin.(4) al aceluiasi articol se precizeaza ca nivelul veniturilor salariale se stabileste, in conditiile prevazute la alin. (1) si (3) ale art. 11, asa cum citate in cele expuse anterior, fara a depasi nivelul indemnizatiei lunare a functiei de viceprimar sau, dupa caz, a indemnizatiei lunare a vicepresedintelui consiliului judetean, sau, dupa caz, a viceprimarului municipiului Bucuresti, corespunzator nivelului de organizare: comuna, oras, municipiu, sectoarele municipiului Bucuresti, primaria generala a municipiului Bucuresti, exclusiv majorarile prevazute la art. 16 alin. (2), cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli.
Prin urmare, salariile de baza ale personalului din cadrul administratiei publice locale se stabilesc si se aproba prin hotararea consiliului judetean/local, in valori nominale in lei.

In cuprinsul clarificarilor oferite de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, pag.3,  accesibile la http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMJS/Comunicare/Nota_modalitate_salarizare_1_ianuarie_2018.pdf se precizeaza urmatoarele:

“Nivelul veniturilor salariale ale acestei categorii de personal va fi cuprins intre nivelul salariului minim brut pe tara si nivelul indemnizatiei lunare a functiei de viceprimar, respectiv vicepresedinte al consiliului judetean, dupa caz, exclusiv majorarile prevazute la art.16 alin(2). La stabilirea si aprobarea salariilor de baza nu vor fi utilizati coeficienti si salariul minim brut pe tara deoarece legea nu prevede pentru aceste categorii de personal aceasta modalitate de calcul, acestea fiind stabilite prin hotararea consiliului judetean/local, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetul de venituri si cheltuieli. Se va avea in vedere ca in continutul grilelor de salarizare aprobate prin hotararea consiliului judetean/local, pentru aceeasi functie sa existe un singur nivel de salarizare, in mod similar, cu celelalte functii din familiile ocupationale cuprinse in anexele la legea-cadru”.

Desi legiuitorul a lasat la latitudinea consiliului local/judetean decizia stabilirii salariilor de baza, cu respectarea conditiilor sus-mentionate, pe baza consultarii organizatiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, fara a stabili si alte conditii si fara a impune alte limitari, cum ar fi stabilirea unui singur nivel de salarizare pentru o anumita functie, apreciem ca aceasta modalitate rezulta in mod expres din cuprinsul legii gasindu-si sustinerea in principiile care stau la baza acestui act normativ.


ATENTIE!

Astfel, apreciem ca stabilirea in mod subiectiv a unor salarii de baza diferite pentru aceeasi functie in institutii publice similare aflate in subordinea aceluiasi ordonator de credite ar putea fi considerata ca incalcand principiile nediscriminarii si egalitatii prevazute la art. 6 lit.b) si c) din Legea nr.153/2017 si, pe cale de consecinta in sensul art. 16 din Constitutia Romaniei, republicata.


Puteti actiona in instanta ordonatorul principal de credite, insa, semnalam ca solutia este exclusiv la interpretarea instantei de jduecata, mai ales in conditiile in care aceasta discriminare nu este sustinuta si de alte dispozitii legale exprese (cum sunt cele referitoare la stabilirea salariilor conform art. 39 din Legea nr. 153/2017) care sa stabileasca in sarcina ordonatorilor de credite obligatia de a acorda aceleasi salarii de baza personalului din institutii publice similare.   


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 3.83 din 3 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016