de Cristian Tanase 11 Iul. 2023 1576 |
"La o institutie publica locala, in situatia in care un salariat se angajeaza la doua (2) saptamani dupa emiterea HCL de acordare a voucherelor de vacanta sau la un interval mai mare, in decursul anului pentru care se acorda voucherele, este acesta indreptatit sa primeasca voucherele de vacanta in valoare totala sau proprortional cu timpul lucrat?"
Raspunsul specialistului:
Potrivit art.1 alin.(2) din OUG 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda, anual, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat."
La art. 3 alin.(2) din Normele la OUG 8/2009, aprobate prin HG 215/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca in cazul salariatilor din institutiile si autoritatile publice prevazute la art. 1 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda o singura indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1450 lei pentru un salariat, in limita sumelor prevazute in buget alocate cu aceasta destinatie.
Totodata, din perspectiva cuantumului acordat apreciem ca relevanta prezinta art.12 alin.(2) din Normele aprobate prin HG nr.215/2009 in cuprinsul caruia se precizeaza urmatoarele: „Cuantumul acordat salariatilor, altii decat cei prevazuti la art. 3 alin. (2), sub forma voucherelor de vacanta se stabileste, in conditiile legii, de catre angajatori proportional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de munca, intr-un an calendaristic”.
Asadar, aceasta modalitate de stabilire a cuantumului acordat salariatilor proportional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de munca, intr-un an calendaristic, este astfel determinata doar pentru celelalte categorii de angajatori, altii decat institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice.
Pentru aceasta ultima categorie, se observa ca legea nu distinge si nu stabileste acordarea acestui drept proportional cu timpul efectiv lucrat in perioada de referinta sau cu durata de exercitare a raportului de munca/de serviciu.
Prin urmare, in ceea ce priveste acordarea fractionata a voucherelor de vacanta la nivelul institutiilor publice, apreciem ca la acest moment, in lipsa unor prevederi legale similare cu cele prevazute in art. 24 alin. (4) din Legea 165/2018 (care insa, nu se aplica pana in ianuarie 2027), acestea se acorda sub forma unei singure indemnizatii conform art. 3 alin.(2) din H.G. 215/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
De altfel, apreciem ca in acest sens sunt si dispozitiile alineatului (6) al articolului IV din OUG 131/2021 care stabilesc ca prevederile art. 26 alin. (4)-(6) din Legea-cadru 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2027 (la alin.(5) al art. 26 din Lege 153/2017, alineat a carui aplicare este suspendata se prevede ca „(5) Valoarea anuala a indemnizatiei de vacanta este la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in cursul anului calendaristic.”).
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.