de Cristian Tanase 13 Mai. 2016 2665 |
De concediul paternal beneficiaza numai tatii copiilor nou-nascuti si numai daca au calitatea de salariati. Concediul paternal este reglementat de Codul Muncii si de Legea nr. 210 din 1999, precum si de HG nr. 244/2000.
Vom analiza in continuare urmatoarea situatie: Teoretic, mama beneficiaza de concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani.Tatal e obligat, conform OUG 111/2010, sa ia o luna concediu de crestere copil in interiorul celor 2 ani. Cu 30 zile inainte de a lua acest concediu, tatal trebuie sa depuna acte (ce acte si unde?) doveditoare la Primarie pentru a beneficia de acest concediu?
Mama face cerere la angajator pentru luna respectiva (cand tatal copilului beneficiaza de concediul respectiv) pentru acordare concediu fara plata? Si daca angajatorul nu aproba cererea mamei? Ce se intampla? Mama se intoarce la serviciu mai repede?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Daca ambii parinti au dreptul la concediul pentru cresterea copilului, este obligatoriu ca parintele care nu a solicitat acest drept sa efectueze cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului, potrivit HG 57/2012.
Atentie! HG 57/2012 NU se aplica in situatia in care celalalt parinte nu intruneste conditiile de acordare a concediului de crestere a copilului. Daca tatal indeplineste conditiile dar, nu solicita dreptul la concediul de cel putin o luna, el trebuie sa anunte in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an,2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Asadar, o luna din aceasta perioada va reveni tatalui, luna respectiva scazandu-se din concediul mamei.
Daca tatal se afla in concediul sau obligatoriu de crestere a copilului, in acest timp mama se reintoarce la serviciu sau poate opta pentru concediu fara plata.
Pentru a intra in concediul pentru cresterea copilului de minim o luna, tatal trebuie sa depuna un dosar compus din cerere si documente doveditoare, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu. Dosarul se depune la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala Judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.