de Cristian Tanase 29 Oct. 2020 293 |
Ciprian Ciucu, primarul ales al sectorului 6, a anuntat saptamana aceasta ca demisioneaza din functia de presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, prezentand totodata si bilantul activitatii sale in cadrul ANFP.
"E nevoie de flexibilitate mai multa in functia publica. Sunt oameni care ocupa acelasi functii de ani si ani de zile, (...) foarte putini oameni dupa 15-20 de ani dau acelasi randament, pentru ca intervin monotonia, plictisul si alti factori care te fac sa nu mai ai provocari si atunci sunt aproape inamovibili. (...) Trebuie sa vedem cum flexibilizam, cum putem sa mutam mai usor oameni pe functii similare dintr-un minister in altul", a precizat Ciucu, potrivit Agerpres.
De asemenea, acesta a explicat ca, de-a lungul celor 11 luni in care a avut functia de presedinte al ANFP, a pus accentul pe trei directii, una fiind reprezentata de dezvoltarea si implementarea cadrului de competenta pentru functia publica.
"Cariera de la gradul de debutant pana la gradul maxim in functia publica in Romania e foarte, foarte scurta, practic in 8 ani poti sa atingi toate gradele si foarte multi functionari publici, dupa ce, sa zic, la 20 si ceva de ani intra in functia publica, la 30 de ani si-au atins maximul in cariera", a spus Ciprian Ciucu, citat de aceeasi sursa.
Un proces de selectie privind incadrarea pe functie publica reprezinta o a doua directie de dezvoltare, iar faptul ca accesul la aceste pozitii este unul facil a creat multe probleme legate de functia publica.
In opinia sa, ar fi trebuit demarat un concurs national care nu s-a derulat din cauza unei "greseli de design, de proiectare" de la nivelul ANFP, Secretariatului General al Guvernului si Bancii Mondiale, arata sursa citata.
"Un astfel de concurs national are trei etape de baza. Prima etapa e o analiza de nevoi la nivelul de administratiei centrale, ce tipuri de profiluri si de competente ai nevoie, pentru cate posturi, dupa care sa urmeze o faza de recrutare. Aceasta faza de recrutare presupune ca, la nivel centralizat, prin intermediul unui portal, sa se inscrie si sa vada daca sunt eligibili pentru a ocupa acea functie publica si sa dea niste teste de baza, ceva limba romana de baza, (...) niste competente matematice si de logica, (...) urmand ca ministerele si agentiile sa-si selecteze din acest corp de oameni preselectati pe specificul lor si pe ce au nevoie", a precizat Ciucu.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.