Aplicabilitatea majorarii salariale conform OUG 115/2023 - PROCEDURA

de Ioana Stoica 21 Dec. 2023 1070

Aplicabilitatea majorarii salariale conform OUG 115/2023 - PROCEDURA
"Va rog sa ne comunicati opinia dumneavoastra referitor la dispozitiile art. I din OUG 115/2023 privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, publicata in MO 1139/15.12.2023 in sensul daca aceste dispoziii prevad o crestere a indemnizatiilor si salariilor/indemnizatiilor personalului contractual si a funcionarilor publici angajai in aparatul de specialitate al primarului si al serviciilor publice subordonate sau in coordonarea Consiliului Local."


Raspunsul specialistilor: 
 

In cuprinsul art. 12 din Legea-cadru 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, este prevazut modul de stabilire a salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, a indemnizatiilor de incadrare si a indemnizatiilor lunare, astfel:

”(1) Salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie, soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile, soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare si indemnizatiile lunare se stabilesc potrivit prevederilor prezentei legi si anexelor nr. I-IX, astfel incat, impreuna cu celelalte elemente ale sistemului de salarizare, sa se incadreze in fondurile aprobate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale pentru cheltuielile de personal, in vederea realizarii obiectivelor, programelor si proiectelor stabilite.
 

(2) Incepand cu anul 2023, salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie si indemnizatiile de incadrare se stabilesc prin inmultirea coeficientilor prevazuti in anexele nr. I-VIII cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare.”

Aceasta lege s-a aplicat insa etapizat, in cuprinsul art. 38 fiind stabilite exceptii, printre care si personalul prevazut la art.11, exceptie care vizeaza aplicarea incepand cu 1 iulie 2017 pentru aceasta categorie de personal a modului de aplicare a Legii-cadru.
 

Articolul I alin. (1) din OUG 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene instituite derogari aplicabile in cursul anului 2024 de la dispozitiile art. 12 din Legea 153/2017, articol care cuprinde reglementari generale pentru intreaga administratie publica.

Astfel, avand in vedere ca dispozitiile art. 12 din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica de intreaga administratie publica, fara exceptie – exceptii de la art. 38 din Legea 153/2017 au fost instituite expres prin legea insasi si alte acte normative ulterioare – in lipsa altor prevederi legale exprese, apreciem ca majorarea de 5% prevazuta de OUG 115/2023 se aplica intregului sistem bugetar, inclusiv administratia locale.

 

Pe cale de consecinta, apreciem ca dispozitiile art. I alin. (1) din OUG 115/2023 care sunt in fapt derogari de la art. 12 din Legea-cadru 153/2017 sunt aplicabile si personalului ale carui salarii de baza sunt stabilite conform dispozitiilor art. 11 din acelasi act normativ.

 

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice, in decembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016