de Ioana Stoica 28 Feb. 2014 2179 |
Munca prestata de angajati intre orele 22:00-6:00 se considera munca desfasurata in timpul noptii, conform art. 19 (1), iar pentru orele lucrate in acest interval, salariatii vor beneficia de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.
Durata timpului de munca pentru angajatii care presteaza munca pe timpul noptii este cu o ora mai mica decat durata timpului de munca prestata in timpul zilei, fara ca aceasta conditie sa afecteze pachetul salarial al angajatului.
Salariatii care presteaza cel putin 3 ore de munca de noapte vor fi supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si apoi periodic dupa incadrarea sa in munca.
Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca având legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.
Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana.
Orele prestate peste programul stabilit de institutie sau in zilele de sarbatori legale/zile nelucratoare declarate libere, din dispozitia conducatorului institutiei, reprezinta ore suplimentare.
Salariatii pot fi chemati sa presteze, in conditii deosebite, ore suplimentare, durata maxima a orelor suplimentare neputand sa depaseasca 8 ore pe saptamana si 32 de ore pe luna.
Programul de lucru este cel stabilit prin regulamentul intern, conform prevederilor legale.
Pauza de masa in cadrul aparatului de specialitate este de 15 minute si se acorda zilnic fiecarui salariat, fara prelungirea timpului de lucru.
Autor: Ioana Stoica
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.