Prevederile art.164 din Codul muncii arata ca stabilirea salariului de baza minim brut pe tara se face prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.
In cazul angajatilor care au un program normal de lucru mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la numarul mediu de ore potrivit programului legal de lucru aprobat. Beneficiaza de norme specifice derogatorii de la regulile generale personalul bugetar din invatamant.
In anul 2012, cuantumul brut al salariilor de incadrare, al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant se mentine la acelasi nivel cu cel din luna decembrie 2011, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
De asemenea, pentru personalul nou-incadrat pe functii in 2012, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, precum si pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat. Toate aceste prevederi se aplica in mod corespunzator si personalului ale carui raporturi de munca au fost suspendate in conditiile legii si si-au reluat activitatea in anul 2012.
Cuantumul brut al salariilor de incadrare, al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, care se stabileste in conformitate cu prevederile Legii nr. 63/2011, se majoreaza in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Salariul brut al personalului didactic este compus din salariul de baza, la care se adauga sporurile, indemnizatiile, precum si alte drepturi salariale prevazute de lege. Salariul de baza este format din:
1. Salariul de incadrare al functiei didactice, in care este inclus sporul de stabilitate numai pentru transele de vechime in invatamant de peste 10 ani, precum si sporul de suprasolicitare neuropsihica existent la toate transele de vechime in invatamant. Pentru personalul didactic care are vechime in invatamant de peste 10 ani, dar care nu indeplineste conditia de vechime efectiva neintrerupta in invatamant de peste 10 ani, salariile de incadrare se vor imparti la 1,5 si se vor rotunji la intreg.
2. Indemnizatia de conducere. Aceasta se calculeaza prin inmultirea procentului aferent din anexa nr. 4 cu salariul de incadrare (pentru invatamant preuniversitar) sau a procentului aferent cu nivelul minim al salariului de incadrare profesor universitar transa peste 40 de ani (pentru invatamant universitar). Ea devine baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale.
3. Indemnizatia pentru invatamant special. Aceasta este de 15%, aplicat la salariul de incadrare.
4. Gradatia de merit, astfel cum este reglementata prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011.
5. Indemnizatia pentru personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, pentru invatatori, educatoare, institutori si profesori pentru invatamantul prescolar si primar.
In afara de salariul de baza se acorda, dupa caz:
– indemnizatia de zone izolate,
– spor de practica pedagogica,
– spor de predare simultana, astfel:
a) 15% din salariul de baza personalului care asigura predarea simultana la 4 clase;
b) 10% din salariul de baza personalului care asigura predarea simultana la 3 clase;
c) 7% din salariul de baza personalului care asigura predarea simultana la 2 clase;
– compensatii tranzitorii;
– spor pentru conditii periculoase si vatamatoare;
– spor de vechime in munca:
a) 3-5 ani - 5%
b) 5-10 ani - 10%
c) 10-15 ani - 15%
d) 15-20 ani - 20%
e) Peste 20 ani - 25%
Perioadele in care personalul didactic s-a aflat in
concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, precum si perioada in care personalul didactic a efectuat stagiul militar, dupa care s-a intors la catedra, respectiv perioadele in care personalul didactic a avut catedra rezervata in invatamant, nu intrerup vechimea in invatamant, dar nu constituie vechime efectiva in invatamant pentru acordarea sporului de stabilitate.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.