Salarizarea personalului DETASAT intr-o institutie publica. De ce se va tine cont?

de Mara Dobrin 10 Iun. 2019 5255

Salarizarea personalului DETASAT intr-o institutie publica. De ce se va tine cont?
Va reamintim ca art.30 din Codul muncii, prevede ca "incadrarea salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz." Astfel, exista legislatie speciala privind salarizarea unitara a personalului din institutiile publice, astfel incat sa fie evitate inechitatile in acest domeniu.


"Care este modalitatea in care se stabileste salariul unui angajat - consilier juridic - in cazul detasarii acestuia intr-o institutie publica?"

 

In conditiile in care nu precizati ca respectivul consilier juridic isi desfasora activitatea intr-o alta institutie publica, apreciem pentru inceput ca acesta isi desfasoara activitatea in cadrul unei societati private.

Intr-o asemenea ipoteza, facem precizarea ca potrivit art. 1 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, drepturile salariale ale personalului prevazut la alin. (1) sunt si raman, in mod exclusiv, cele prevazute in prezenta lege.

La art. 34 alin.(1) din acelasi act normativ stabileste ca prevederile din actele normative referitoare la mutare, acordarea concediilor, cheltuieli de transport, cheltuieli cu cazarea si locuinta raman in vigoare.

Astfel, potrivit art.45 din Codul muncii, detasarea reprezinta o situatie de exceptie referitoare la modificarea contractului individual de munca, prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca la un alt angajator, in vederea executarii unor lucrari in interesul acestuia, iar numai in mod exceptional se poate modifica si felul muncii. 

IMPORTANT: 

Regula o reprezinta art.30 din Codul muncii, pe care am enuntat-o si mai sus. 


Mentionam de asemenea faptul ca Legea-cadru nr. 153/2017 prevede ca ocuparea posturilor vacante sa se efectueze prin scoaterea la concurs a acestora sau prin transfer in conditiile art. 32, respectiv daca se realizeaza de pe un post din sistemul bugetar, similar sau echivalent.

In caz contrar, s-ar crea o discriminare prin aplicarea procedurii detasarii potrivit art. 47 din Codul muncii si pastrarea salariului mai avantajos, existand riscul ca pentru posturi similare din aceeasi institutie, sa se plateasca salarii mai mari angajatilor detasati fata de cei care au fost incadrati prin concurs/examen, in acest mod riscand sa nu se respecte nici principiul sustenabilitatii financiare, potrivit caruia stabilirea nivelului de salarizare pentru personalul bugetar trebuie sa se faca astfel incat sa se asigure respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, stabilite in conditiile legii.


Detasarea salariatilor la institutii publice de la societati comerciale sau de la alte institutii publice poate fi realizata in situatii de exceptie, cu conditia incadrarii in limita cheltuielilor de personal aprobate prin buget, mentinand pe perioada detasarii drepturile cele mai avantajoase, insa cu respectarea Legii-cadru nr.153/2017, respectiv cu respectarea salariilor acordate pentru functii similare.
 

ATENTIE!

In concluzie, in situatia detasarii unui salariat din domeniul privat in sectorul bugetar, apreciem ca acestuia ii sunt incidente dispozitiile art. 47 alin.(2) din Codul muncii, conform carora pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat, insa cu respectarea Legii-cadru nr. 153/2017, respectiv cu respectarea salariilor acordate pentru functii similare, adica a prevederilor art. 39 alin. (1) si (2) din acest act normativ.

In situatia in care persoana in cauza este functionar public, apreciem ca se aplica dispozitiile Legii nr. 188/1999, respectiv art. 89 din acest act normativ, dispozitiile Legii nr. 153/2017 fiind aplicabile in mod corespunzator.


Un raspuns oferit de specialistii de la www.PortalCodulMuncii.ro

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.25 din 10 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016