Un salariat al unei institutii publice are dreptul de a-si cumula veniturile obtinute cu veniturile dobandie in cadrul altor temeiuri legale.
Exemplu de cumul de surse de venit acceptat pentru salariatii sectorului bugetar:
1. Contract de munca + Contract de munca
Un angajat poate presta activitati in regim de cumul de
functii, atat in sectorul privat, cat si in cel bugetar, prin derularea simultana a doua sau mai multe contracte de munca.
Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati privind cumulul de functii, potrivit art. 35 din Codul muncii.
2. Functie publica + Contract de munca
Functionarii publici/parlamentari/cu statut special au dreptul de a exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public corespunzatoare fisei postului.
3. Contract de munca + contract de colaborare
Un angajat cu contract de munca in sectorul public are dreptul de a incheia si conventii de colaborare ca persoana fizica autorizata si poate incheia contracte de prestari de servicii cu beneficiari. De asemenea, angajatul bugetar poate cumula contractul de munca cu un contract cesiune de drepturi de autor, incheiat cu un angajator privat sau cu o institutie publica.
4. Contract de munca + Pensie
Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de
contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul unitatilor bugetare pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate numai daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 329/2009.
5. Justitie
Cumulul de functii este interzis in cazul magistratilor. Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior si de instruire in cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, conform art. 5 din Legea nr.303/2004.
Cu toate acestea, prin exceptie, judecatorii si procurorii pot cumula activitatea de baza cu:
– elaborarea de publicatii, articole, studii de specialitate, lucrari literare ori stiintifice
– participarea la emisiuni audiovizuale, cu exceptia celor cu caracter politic
– participarea in comisii de examinare sau de intocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internationale
– participarea in societati stiintifice sau academice, precum si a oricaror persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial
– functii didactice din invatamantul superior

Autor:
Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.