de Ana Tudor 09 Dec. 2015 4880 |
Institutiile publice au obligatia de a oferi salariatilor diurna pentru perioada in care acestia sunt detasati intr-o alta localitate decat cea de domiciliu.
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii.
Vom analiza in continuare o situatie specifica: O institutie publica isi detaseaza un salariat intr-un alt judet pentru a urma un curs de specializare. Salariatul are dreptul la diurna si la decontarea cheltuielilor de cazare?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
In cazul in care salariatul se afla la acel curs in delegare (in sensul ca participarea la curs reprezinta o activitate prestata in afara locului sau de munca prevazut in CIM), salariatului i se cuvine diurna pe durata delegarii in baza ordinului de deplasare.
Potrivit art. 196 alin. (1) din Codul muncii, republicat, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta, potrivit art. 197 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
In cazul formarii profesionale, salariatul nu este trimis de angajator sa exercite temporar in afara locului sau de munca lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu ci este trimis sa fie format profesional.
Asadar, daca participarea salariatului la curs nu implica prestarea unei activitati in afara locului de munca in baza ordinului de deplasare ci, in baza unui act aditional la CIM, salariatul se afla la formare profesionala, acesta nu va avea dreptul la diurna.
Sursa: Portal Codul Muncii
Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.