de InfoInstitutii.ro 27 Nov. 2013 4745 |
Art. 61 alin. (1) din Codul Muncii arata ca un angajator poate concedia un salariat din punct de vedere disciplinar daca a savarsit o abatere grava ori abateri repetate de la regulile disciplinare ale muncii, sau de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.
De asemenea, Codul Muncii, prin art. 247 alin. (2) prevede ca angajatorul poate sanctiona salariatul ori de cate ori constata ca acesta a savarsit o abatere disciplinara, care reprezinta o fapta in legatura cu munca si consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie.
Concedierea disciplinara reprezinta cea mai grava sanctiune, conform art. 248 din Codul muncii si poate consta in:
- avertisment scris
- retrogradarea din functie
- reducerea salariului de baza
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca
Codul muncii nici nu defineste, nici nu enumera abaterile grave. Abaterea grava reprezinta fapta savarsita cu vinovatie care, prin caracterul si urmarile sale, face imposibila continuarea relatiilor de munca in institutia respectiva, justificand desfacerea disciplinara a contractului de munca, in urma unei verificari prealabile.
Etapele procedurii concedierii disciplinare:
a) Intocmirea referatului constatator
b) Convocarea salariatului
c) Ascultarea salariatului
c) Ascultarea salariatului
d) Emiterea deciziei de concediere
e) Comunicarea deciziei de concediere
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat in instanta in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii
Model de convocare a salariatului:
.jpg)
Autor: InfoInstitutii.ro
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.