de Cristian Tanase 12 Oct. 2018 17820 |
Salariatii au dreptul la concediu fara plata pentru rezolvarea problemelor personale. Concediul fara plata este reglementat de art. 153 din Codul muncii, care arata ca durata acestuia poate fi stabilita in regulamentul intern.
Durata concediului fara plata se poate stabili, conform Codului muncii, prin regulamentul intern sau prin contractul colectiv de munca aplicabil si se va acorda fiecarui salariat in functie de cum a fost negociat de parti in contractul individual colectiv de munca.
Atentie! Salariatul nu poate intra in concediu fara plata daca angajatorul nu este de acord, iar angajatorul nu poate trimite salariatul in concediu fara plata daca salariatul nu este de acord.
Concediu fara plata pentru studii sau pentru interese personale suspenda contractul individual de munca in temeiul art. 54 din Codul muncii.
Angajatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:
- sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
- sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
- prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
Salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara a fi limitat la 90 de zile in urmatoarele situatii:
- ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; de acest drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata;
- tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
Atentie! Concediul fara plata poate fi acordat si pentru interese personale, altele decat cele prevazute mai sus, pe durate stabilite prin acordul partilor, potrivit art. 153 din Codul muncii.
Citeste si Fara concediu de odihna in perioada concediului de crestere a copilului
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.