Desfiintarea unui post de conducere, conform Legii 296/2023 - REFUZUL salariatului privind incadrarea pe post de executie

de Florentina Buzea 15 Apr. 2024 4162

Desfiintarea unui post de conducere, conform Legii 296/2023 - REFUZUL salariatului privind incadrarea pe post de executie
"Institutie publica cu personal contractual. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele spete: 1) Avem un salariat angajat pe o functie de conducere care trebuie desfiintata, conform Legii 296/2023. Precizez ca nu exista o functie de conducere superioara pe care sa o poata ocupa, postul urmand a fi transformat in post de executie, pana la sfarsitul anului. Daca salariatul refuza postul de executie, cum procedam? Acordam preaviz, dupa care beneficiaza de somaj, conform Codului muncii? Si daca da, cand ii fac notificarea de preaviz, avand in vedere ca eu, ca institutie, voi avea de-abia spre sfarsitul anului noua organigrama aprobata? Cu 01 ianuarie salarizarea se va face pe functia de executie, cu toate ca salariatul se va afla in preaviz?


2) Avem o salariata angajata pe o functie de conducere care trebuie desfiintata, conform Legii 296/2023, salariata aflandu-se in concediu de crestere copil. Daca, la revenirea din CIC salariata refuza postul de executie, cum procedam? Acordam preaviz, dupa care beneficiaza de somaj, conform Codului muncii? Si daca da, nu ar trebui mentinuta pe functia de conducere, cu salariul aferent, pe perioada preavizului? Cum vom aplica prevederile Legii 296/2023 cu prevederile Codului muncii?"


Raspunsul specialistilor:

 

Odata cu intrarea in vigoare a Legii 296/2023, respectiv 30.10.2023, conform art. XIX alin.(2) entitatile publice indiferent de denumirea acestora si forma de organizare care au personal contractual incadrat potrivit legii nu pot detine functia de sef birou incepand cu data de 1 noiembrie 2023.
Alin. (3) prevede ca dispozitiile art. XVIII alin. (2) - (4) si alin. (6) se aplica in mod corespunzator.
 

Atentie: Controlul Intern Managerial obliga institutiile publice sa-si elaboreze si sa-si actualizeze procedurile operationale!

Profitati acum de Procedurile Contabile gata intocmite, in conformitate cu: reglementarile contabile la zi Codul Controlului Intern Managerial la zi, detalii AICI >>> 
 

Astfel, daca odata cu desfiintarea posturilor respective de conducere dispusa in temeiul acestei legi, rezulta reducerea postului in cauza, incidente pot deveni dispozitiile legale specifice, dupa cum acestea sunt cele referitoare la desfiintarea functiei de sef birou sau acelorlalte functii de conducere ca urmare a neindeplinirii conditiei numarului de posturi aferent unei structuri organizatorice sau altele asemenea.
 

In acest sens, dispozitiile art. XVIII alin.(2)-(4) si alin.(6)  din Legea 296/2023  stabilesc ca:

(2) Personalul incadrat in functia publica de sef birou beneficiaza de toate drepturile legale odata cu eliberarea din functia publica, inclusiv prin ocuparea, in conditiile legii, a unei functii publice de conducere ierarhic superioare corespunzatoare vechimii, studiilor de specialitate sau a unei functii publice de executie vacante corespunzatoare vechimii, studiilor de specialitate de comun acord cu conducerea entitatii publice din care face parte.
 

Daca nu exista o functie publica vacanta corespunzatoare, postul ocupat de acesta se transforma in functie publica de executie care corespunde studiilor de specialitate si vechimii in specialitatea functionarului public de conducere, de regula, la nivelul structurii de organizare din care a facut parte acesta. Functia publica de conducere de sef birou poate fi transformata intr-o functie publica de conducere superioara cu incadrarea in normativul de personal si procentul de functii de conducere prevazute de prezenta lege si personalul cu functie publica de sef birou o poate ocupa cu acordul acestuia, daca personalul care a detinut functia publica de sef birou indeplineste conditiile de vechime, experienta si studii de specialitate prevazute de lege pentru acea functie publica de conducere.

(3) Odata cu desfiintarea functiei publice de sef birou se desfiinteaza si structurile organizatorice care functioneaza ca birouri. Personalul angajat in cadrul acestor structuri de birouri isi pastreaza drepturile salariale in vigoare la data desfiintarii structurilor organizatorice de birouri si este preluat in alte structuri organizatorice odata cu aprobarea noilor organigrame.
 

(4) Persoana care ocupa functia publica de sef birou se mentine in aceasta functie pana la aprobarea noilor organigrame, state de functii, regulamente de organizare si functionare, pastrandu-si drepturile salariale in vigoare la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Personalul incadrat in cadrul biroului exercita atributiile prevazute in fisa postului si in regulamentul de organizare si functionare pana la data aprobarii noilor organigrame.

(6) Masurile privind reorganizarea structurilor functionale ca urmare a aplicarii prevederilor prezentului articol, inclusiv organigramele, statele de functii, regulamentele de organizare si functionare se aproba, in conditiile legii, pana la data de 31 decembrie 2023.
 

Astfel, personalul cu functii de conducere eliberat din functia de conducere detinuta, ca urmare a reorganizarii activitatii, beneficiaza de drepturile prevazute de lege. Acesta are dreptul de a ocupa o functie de executie corespunzatoare vechimii si studiilor de specialitate. Daca nu exista o functie  de executie vacanta corespunzatoare, postul ocupat de acesta se transforma in functie de executie care corespunde vechimii si studiilor de specialitate ale functiei de conducere, de regula, la nivelul structurii organizatorice din care a facut parte acesta.

Se observa astfel ca legea speciala, in acest caz legea 296/2023, prevede in situatia anterior expusa ca persoanele in cauza ale caror posturi se desfiinteaza si al carui contract de munca    inceteaza, ca urmare a reorganizarii beneficiaza de drepturile prevazute de lege.
 

Asadar, in opinia noastra, acolo unde legea speciala prevede aplicarea de alta maniera a regulilor specifice personalului din sectorul bugetar se aplica aceste reglementari, prin derogare de la legea generala, adica Codul muncii in cazul personalului bugetar , insa acolo unde legea speciala nu reglementeaza expres si de alta maniera o anumita situatie, atunci se aplica legea generala, in speta Codul administrativ si/sau legislatia muncii.
Prin urmare, in cazul de fata in functie de dispozitiile legale incidente, apreciem ca personalul vizat de masurile de reorganizare, beneficiaza de drepturile prevazute de lege, inclusiv de dreptul la preaviz.
 

In conditiile sus-mentionate, se va acorda preaviz, conform Codului muncii. In ceea ce priveste notificarea de preaviz, aceasta se va transmite dupa ce institutia dvs. a pus in aplicare dispozitiile legii 296/2023, adica a desfiintat postul de conducere.
 

Profitati acum de Procedurile Contabile gata intocmite, in conformitate cu: reglementarile contabile la zi Codul Controlului Intern Managerial la zi, detalii AICI >>> 

 

De mentionat ca persoana care ocupa functia publica de sef birou se mentine in aceasta functie pana la aprobarea noilor organigrame, state de functii, regulamente de organizare si functionare, pastrandu-si drepturile salariale in vigoare la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Personalul incadrat in cadrul biroului exercita atributiile prevazute in fisa postului si in regulamentul de organizare si functionare pana la data aprobarii noilor organigrame. In aceste conditii, dupa data aprobarii noii organigrame si a reincadrarii salariatului pe functia de executie, se va acorda si preavizul, iar in aceasta perioada persoana rspectiva va fi salarizata conform noii incadrari disponibile,chiar daca salariatul a refuzat acest post. Legea nu mai permite mentinerea salariatuui pe post de onducere si in consecinta nici salarizarea nu mai poate fi pentru acest tip de functie, nici macar in perioada preavizului.

 

In ceea ce priveste salariata angajata pe  functia de conducere care trebuie desfiintata, conform legii 296/2023 chiar daca salariata se afla in concediu de crestere copil, postulrespectiv va fi desfiintat prin efectul legii. In conditiile in care la  revenirea din CIC salariata refuza postul de executie, veti proceda ca si in situatia sus mentionata, adica veti acorda preaviz, conform prevederilor imperative ale Codului muncii. Salariata revenita din concediul de crestere copil nu va mai putea ocupa si nici nu va putea fi salarizata conform postului desfiintat , nici macar pe perioada preavizului.

Asa cum am explicat, deoarece Legea 2962023 nu face referire in mod expres si nu reglementeaza situatiile din speta de fata, incidente vor fi dispozitiile legii generale, adica cele prevazute de  Codul muncii.


Un raspuns oferit in noiembrie de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

 

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016