Concediul de odihna poate fi compensat in bani numai in cazul incetarii contractului individual de munca, potrivit Codului muncii. "Concediile de odihna neefectuate, cuvenite salariatilor carora le-a incetat contractul de munca, vor fi compensate in bani", conform H.G. nr. 250/1992.
Angajatorul are dreptul de a solicita restituirea indemnizatiei aferente concediului de odihna efectuat, corespunzator perioadei nelucrate din an, angjatatilor al caror contract a incetat.
Salariatii administratiei publice sunt obligati la restituirea unei parti a indemnizatiei de concediu in cazul in care raportul de munca a incetat din urmatoarele motive:
- sanctiune disciplinara
- arestul preventiv pentru mai mult de 30 de zile
- interzicerea exercitarii profesiei/functiei
- demisie
In cazul angajatilor care au lipsit tot anul de la serviciu, fiind in concediu medical/fara plata, acestia nu mai au dreptul la concediu de odihna in anul respectiv, potrivit art.5 alin. 1 din H.G. nr. 250/1992. Prevederile sunt valabile si in cazul politistilor, ofiterilor, maistrilor militari si subofiterilor.
Angajatii care au beneficiat de concediu medical sau fara plata pentru o perioada de doi ani consecutivi, vor primi un singur concediu de odihna, in anul reluarii activitatii.
In cazul in care un angajat nu a beneficiat de concediul medical in momentul incetarii raportului de munca, compensatia financiara trebuie calculata in asa fel incat angajatul sa fie pus intr-o situatie comparabila cu cea in care s-ar fi aflat daca si- ar fi exercitat dreptul in timpul raportului de munca. Intr-o astfel de situatie, remuneratia obisnuita a persoanei in cauza este determinanta in efectuarea calculului compensatiei financiare pentru concediul anual neefectuat la data incetarii raportului de munca.
In plus, perioada concediului medical este recunoscuta ca vechime in munca, asadar, se va lua in calcul si la stabilirea concediului de odihna.

Autor:
InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.