de Cristian Tanase 21 Aug. 2014 9153 |
Angajatii institutiilor publice isi efectueaza concediul de odihna in baza unei programari colective sau individuale, stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului pentru programarile individuale.
Atentie! In cazul angajatilor administratiei publice, zilele de concediu de odihna se efectueaza in fiecare an si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Legea nu prevede posibilitatea efectuarii concediului de odihna in avans, totusi, pentru o programare individuala angajatorul se poate consulta cu salariatul iar pentru programarile colective se va consulta cu sindicatul/reprezentantii salariatilor si poate acorda in avans concediul de odihna. Conditia este sa se respecte dispozitiile art. 148 alin. (5) din Codul muncii.
Art. 148. alin (1) arata ca efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Potrivit codului muncii, prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
In acelasi timp, prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
Salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia, conform codului muncii.
Angajatorul are obligatia de a stabili programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, in cazul in care programarea concediilor se face fractionat.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.