Modificari pentru concediul de odihna: cum este afectat de concediul fara plata?

de Cristian Tanase 07 Iul. 2016 5033 1

Modificari pentru concediul de odihna: cum este afectat de concediul fara plata?
Salariatii platiti din fonduri publice au dreptul la concediu fara plata pentru studii sau pentru rezolvarea unor situatii personale.


Vom raspunde in materialul de fata urmatoarelor intrebari

- Prin H.G. nr. 4112016 a fost abrogat art. 5 din H.G.nr. 2501992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica. In contextul legislativ actual, intr-o institutie publica persoanele care au fost in concediu fara plata pentru interese personale in anumite perioade in cursul anului 2016, beneficiaza de concediu de odihna pentru perioadele in care au fost in concediu fara plata pentru interese personale?

- Persoanele care au fost in concediu fara plata pentru interese personale anterior intrarii in vigoare a H.G. nr.4112016 privind modificarea H.G. nr. 2501992 (de ex.01.01.2016 - 01.02.2016) beneficiaza de concediu de odihna pentru perioada mentionata?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, conform alin. (1) al art. 25 din HG 250/1992.  

Concediul fara plata, se acorda conform legii, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:

a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;

b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c)prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
Alin.(2) din HG 250/1992 reglementeaza ca salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1), in urmatoarele situatii:

- ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; de acest drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata;
- tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.

ATENTIE! Concediul fara plata poate fi acordat si pentru interese personale, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor. Potrivit art. 26 din HG 250/1992 pe durata concediilor fara plata, persoanele respective isi pastreaza calitatea de salariat.

Concediile fara plata acordate pentru sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa nu afecteaza vechimea in munca.

Art. 5 din HG 250/1992 a fost abrogat la data de 16 iunie 2016, ori dispozitiile HG 411/2016 sunt aplicabile de la publicarea in M.Of. si nu isi produc efectele retroactiv.

Asadar, apreciem ca persoanele care au fost in concediu fara plata pentru interese personale anterior intrarii in vigoare a HG 411/2016 (de ex.01.01.2016 - 01.02.2016) nu beneficiaza de concediu de odihna pentru perioada mentionata.

Sursa: Portal Institutii Publice

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

1 comentarii
Dumbrava Nora 26-Iul-2016 12:49:50
Nu beneficiaza nici de acum incolo. Abrogarea art. 5 presupune aplicarea art. 145, alin.4, Codul Muncii, care prevede expres ce anume constituie activitate prestata. Nota de Fundamentare a H.G. 411/2016, expliciteaza faptul ca punerea in acord cu Directiva UE, privind concediul de odihna, are in vedere . Interpretarea per a contrario, in cazul de fata, ar intra in contradictie cu Codul Muncii.
Pe aceeasi logica, a se vedea si art. 4, alin 2 din HG 250/1992.

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016