de Marius Matei 27 Iun. 2014 4617 |
Angajatorilor institutiilor publice le revine obligatia de include in contractul individual de munca al fiecarui salariat, criteriile de evaluare a activitatii profesionale, aplicabile la nivelul unitatii respective, conform art. 17 alin. (3) lit. e) din Legea 53/2003 a€“ Codul muncii, republicat.
Potrivit alin. (4) din cadrul aceluiasi articol elementele din informarea prevazuta la alin. (3) – deci inclusiv cea prevazuta la lit. e) – trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. Asadar, in situatia modificarii clauzei contractuale cuprinsa in modelul contractului individual de munca la lit. F1 este necesara incheierea unui act aditional, pe baza acordului celor doua parti.
Angajatorul are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora, potrivit art. 40 alin. (1) lit. f) din Codul Muncii. In plus, angajatorul are obligatia de a introduce in regulamentul intern aceste criterii, dar si procedurile de evaluare profesionala aplicabile salariatilor unitatii.
Acesta trebuie sa aduca prevederile regulamentului intern la cunostinta tuturor salariatilor, iar acesta produce efecte fata de toti salariatii de la data informarii lor.
In situatia concedierii salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d), aceasta poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern, potrivit art. 63 alin. (2) din Codul muncii.
Din coroborarea prevederilor legale mentionate rezulta ca angajatorul are dreptul sa isi stabileasca obiectivele, criteriile de performanta si procedura de evaluare pe care le considera adecvate si reprezentative la nivelul unitatii si sa le cuprinda in regulamentul intern (in conformitate cu prevederile legale si prevederile contractului colectiv de munca aplicabil la nivel de unitate sau ramura, daca e cazul) si are obligatia de a le aduce la cunostinta salariatilor, atat prin inserarea in contractul individual de munca, cat si in regulamentul intern.
Legea nu prevede periodicitatea modificarii regulamentului intern referitor la acest aspect, ci doar obligatia de a le stabili, cuprinde in regulament si aduce la cunostinta salariatilor unitatii.
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.