Stabilirea sporurilor, indemnizatiilor si drepturilor salariale pentru personalul bugetar

de Ioana Stoica 22 Apr. 2014 13474 1

Stabilirea sporurilor, indemnizatiilor si drepturilor salariale pentru personalul bugetar
Masurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, prevazute in art. 10 din Legea nr. 329/2009, nu afecteaza personalul aflat in functie la 31 decembrie 2009, care isi pastreaza salariul, solda sau indemnizatia lunara de incadrare bruta avute la aceasta data, conform prevederilor art. 5 din OUG 1/2010, incepand cu luna ianuarie 2010.


Astfel, cheltuielile de personal se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) la salariul de baza, solda/salariul functiei de baza sau, dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare corespunzatoare functiilor avute la data de 31 decembrie 2009 se adauga cuantumul sporurilor si indemnizatiilor care se introduc in acesta/aceasta, prevazute in notele la anexele la Legea-cadru nr. 330/2009, numai personalului care a beneficiat de acestea, in masura in care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii;

b) sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale prevazute in anexele la Legea-cadru nr. 330/2009 care nu se introduc in salariul de baza, solda/salariul functiei de baza sau, dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare se acorda in aceleasi cuantumuri de la 31 decembrie 2009, numai personalului care a beneficiat de acestea, in masura in care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, cu respectarea prevederilor art. 23 din Legea-cadru nr. 330/2009.

Sporul de vechime in munca in cuantumul avut in luna decembrie 2009 cuprinde si salariile de baza ale functiilor de executie si ale functiilor de conducere. In situatia in care in cursul anului personalul de conducere si executie indeplineste conditiile pentru trecerea intr-o alta transa de vechime, se acorda transa corespunzatoare vechimii prin aplicarea procentului la salariul de baza aferent functiei din luna decembrie 2009 (alin. (3) al art. 5 din OUG 1/2010).

In cazul in care drepturile salariale determinate in conformitate cu Legea-cadru nr. 330/2009 si cu aceasta ordonanta de urgenta sunt mai mici decat cele stabilite prin legi sau hotarari ale Guvernului pentru functia respectiva pentru luna decembrie 2009 se acorda o suma compensatorie cu caracter tranzitoriu care sa acopere diferenta, in masura in care persoana isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Aceasta suma se include in salariul de baza, solda/salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara de incadrare, dupa caz, dar nu este luata in calcul la determinarea altor drepturi de natura salariala care se stabilesc in functie de acestea, conform prevederilor art. 6 din actul normativ.

Cuantumul individual al salariilor/soldelor, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale stabilite incepand cu luna ianuarie 2010 in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009, nu va depasi nivelul acestuia stabilit pentru luna decembrie 2009, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Actele normative privind salarizarea personalului din sectorul bugetar mentin drepturile salariale, astfel cum acestea au fost stabilite la nivelul lunii decembrie 2009, inclusiv sporurile, acestea din urma facand parte din salariul de baza, dar nefiind luate in calcul la determinarea altor drepturi de natura salariala, desi prin legislatia ulterioara, in 2010 au fost aplicate anumite reduceri salariale.


In cursul anului 2011 si, dupa caz, 2012 in aplicarea prevederilor din Legea 285/2010 si ale OUG 19/2012, cuantumul brut al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare a fost majaorat succesiv (asadar, ulterior reducerii acestora cu 25% incepand cu luna ianuarie 2011 a fost aplicata o crestere de 15%, iar apoi majorari succesive cu 8%, incepand cu data de 1 iunie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012 si cu 7,4%, incepand cu data de 1 decembrie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012), asigurandu-se astfel de fapt revenirea la salariul si cuantumul sporurilor detinute de personalul in cauza in cursul lunii decembrie 2009, anterior reducerii acestora cu 25%.  

In anul 2013 prin OUG 84/2012 au fost mentinute in plata drepturile salariale aflate in plata la nivelul lunii decembrie 2012, iar prin OUG 103/2013, in anul 2014, cele aferente lunii decembrie 2013.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

1 comentarii
Mary 02-Mai-2014 12:02:30
Lucrez intr-o inst publica si va supun atentiei urmatoarea situatie. Cand s-au redus salariile, cei care aveam salariul de merit, la 31.12.2009 s-au redus cu aprox 40%25+14 sal merit. Consider ca sal de merit trebuia inclus in sal de baza si dupa aceea aplicata reducerea de 25%. Asa ca unii din angajati am pierdut 40% din salariul. Cei de la Res.Umane spun ca este corect, iar angajatii spun nu . Cum este legal? Putem sa-i actionam in judecata sau este prea tarziu?

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016