Instruirea periodica la distanta. Completarea fiselor individuale de instruire SSM

de Cristian Tanase 30 Iun. 2020 1780

Instruirea periodica la distanta. Completarea fiselor individuale de instruire SSM
Pe perioada lucrului la domiciliu care s-a extins de catre angajator, in conditiile prevenirii raspandirii SARS-Cov-2, chiar daca instruirea periodica a fost efectuata la distanta, prin informare cu materiale de instruire specifice prevenirii imbolnavirii cu Sars-Cov-2, instructiuni proprii pentru lucrul de acasa, testare anual suplimentara privind metode de prevenire Sars-Cov-2, trebuie ca fisele individuale de instruire SSM si SU sa fie totusi completate si semnate la acest moment sau acest lucru poate fi realizat dupa revenirea angajatilor la locul de munca?


Dovada instruirii salariatilor la acest moment este testarea semnata in format electronic si arhivata de catre fiecare conducator al locului de munca pentru echipa sa, precum si emailul transmis cu toate materialele de instruire.

Raspunsul specialistului:

Intr-adevar, legislatia in domeniul securitatii si sanatatii in munca si in special Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare sunt depasite de evolutia tehnologica si de noile modalitati de organizare a muncii (telemunca si munca la domiciliu).

Situatia este valabila si in situatia in care societatea foloseste dispersia teritoriala a salariatilor utilizand aplicatii informatice de comunicare cu acestia (agenti de vanzari, soferi care desfasoara operatiuni de transport intracomunitare pe perioade lungi etc.).

Inspectia Muncii a sesizat aceste aspecte si a facut propuneri pentru modificarea actelor normative in sensul de a se implementa si alte modalitati de efectuare a instruirilor prin intermediul testarilor online, disponibile pe platforme e-learning dedicate, dar, deocamdata, fara ecou.

Actualmente, art. 81 din Normele metodologice precizeaza ca rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza, in mod obligatoriu, in fisa de instruire individuala. Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.

Totusi, in conformitate cu art. 20 din Legea nr. 319/2006, angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului. 

In acest sens, se poate demonstra, in contestarea unei eventuale amenzi primite din partea vreunui inspector de munca zelos, ca sunt ca si dovezi de efectuare a instruirii salariatilor, testarea semnata in format electronic si arhivata de catre fiecare conducator al locului de munca pentru echipa sa, precum si emailul transmis cu toate materialele de instruire.

Ca si recomandare, pentru perioada pandemiei sunt suficiente arhivarea materialelor de instruire si a testarilor de catre fiecare conducator de loc de munca (sef ierarhic superior), consemnarea materialului de instruire transmis prin mail, in fisele de instruire individuala, urmand ca acestea sa fie semnate la intoarcerea salariatilor la locurile de munca organizate de angajator.

Raspuns oferit de specialistii PortalSSM.ro >>

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016