de Marius Matei 11 Iul. 2016 2098 1 |
Fiecare institutie publica ar trebui sa aiba un mic compartiment de statistica, acestea urmand sa fie integrate, la randul lor, intr-o retea de date, subliniaza Vicepremierul Vasile Dincu.
Vicepremierul a anuntat de asemenea ca in prezent lucreaza la un proiect de lege in baza caruia institutiile publice sa transmita Institutului National de Statistica (INS) rezultatele unor studii sau anchete.
"Incercam cu domnul presedinte al INS, Tudorel Andrei, sa ii convingem pe colegii din Guvern sa devina parteneri ai INS. Pentru ca INS, oricat ar fi de bogat in specialisti, oricat ar fi bugetele de mari, nu poate sa constituie singur statistica nationala. Pentru asta, fiecare institutie publica - in functie de dimensiunea ei - ar trebui sa aiba un mic compartiment de statistica, iar din aceste compartimente sa putem constitui o retea pe care circula datele si care produce date", a spus ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prezent la dezbaterea "Statistica oficiala - suport in fundamentarea deciziilor politice", organizata de INS.
Acesta a mai spus ca mai are in lucru un proiect legislativ, care institutie o noua obligatie pentru institutiile publice.
"Personal, vreau sa promovez un proiect de lege, pe care il am acum in draft, la care scriu: o obligatie a tuturor institutiilor publice care au date din fonduri publice, produse prin granturi, orice forma de anchete de teren, studii, sa fie facute publice si sa fie transmise intr-o prima faza la INS. Poate cu unele date se poate face ceva, cu altele nu. Dar ar fi important sa deschidem acest orizont al descrierii societatii", a spus el.
Vicepremierul a adus in discutie si eforturile depuse de membrii Executivului pentru a construi interoperabilitatea, adaugand ca sistemele din ministere au fost construite "mai degraba pentru a consolida autonomia unui individ sau autoritatea celor care au condus fiecare minister". "A deschide datele despre ceilalti este si o posibilitate de a te controla reciproc, dar este cel mai bun lucru pentru a pune energiile impreuna si a avea costuri mai mici pentru ceea ce facem", a explicat Dincu. Vicepremierul a declarat ca INS este o institutie moderna, "care a luat-o cu mult inaintea altor institutii din Romania".
In acelesi timp, Dincu a subliniat ca MDRAP a lucrat "excelent" cu INS si a reamintit faptul ca a fost lansat proiectul Observatorul teritorial, o aplicatie informatica interactiva.
"Cand vom termina, vom reusi sa alimentam cu date acest Observator teritorial, cred ca va disparea o parte din ceea ce face in acest moment disfunctional, inclusiv politica si decizia politica: faptul ca prioritizam investitiile fara sa ne folosim de date, mai degraba dupa feeling sau dupa, sa zicem asa, presiuni care tin de vot, presiuni electorale", a declarat vicepremierul. In acest sens, Dincu a adaugat ca in ultimii ani provocarile statisticii sunt legate de viteza producerii datelor, in contextul unei dinamici sociale extraordinare.
"Daca nu suntem foarte bine pregatiti, datele vor veni intotdeauna prea tarziu pentru ca sa mai poata ajuta la ceva in viitor", a adaugat acesta.

Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
1. Mergeti la colegii Dumneavoastra din guvern si cereti sa se aloce bani pentru angaari si deblocari de posturi.
2. Cereti fonduri pentru tehnica de calcul.
3. RUGATII frumos sa gaseasca informaticieni care sa lucreze pe salariu minim pe ecconomie pentru PROIECTUL Dumneavoastra.
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.