In cazul in care salariatul unei autoritati sau institutii publice este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, angajatorul are dreptul de a-l concedia, conform prevederilor art. 61 lit. b) din Codul muncii.
In acest caz, incetarea contractului de munca nu intervine ca sanctiune pentru savarsirea unei infractiuni, deci nu reprezinta o incalcare a prezumtiei de nevinovatie, ci intervine ca urmare a nerealizarii relatiilor contractuale de munca.
In plus, art. 61, lit. b) din Codul muncii viner chiar ca o masura de protectie a salariatului care risca sa fie
concediat disciplinar dupa absenta de cateva zile de la serviciu.
Angajatorul este insa obligat sa pastreze postul liber timp de 30 de zile, insa obligatia nu poate continua o perioada mai lunga fara sa prejudicieze interesele institutiei.
Conditii de concediere a salariatului arestat preventiv:
- Termenul de 30 de zile incepe sa curga de la data arestarii, nu de la data la care salariatul nu s-a mai prezentat la locul de munca. Asadar, contractul sau de munca ar putea fi desfacut disciplinar daca cele doua momente nu coincid, iar prima parte a absentelor s-a datorat unui alt motiv decat arestarea.
- Contractul de munca nu inceteaza automat la implinirea celor 30 de zile, daca nu exista o manifestare de vointa expresa a angajatorului printr-o decizie de concediere.
- Angajatorul nu ar putea dispune concedierea mai inainte de implinirea termenului de 30 de zile, chiar daca are convingerea ca salariatul nu va reveni la lucru, ca arestul va continua, sau ca hotararea instantei penale va fi de condamnare.
- La implinirea termenului de 30 de zile, contractul de munca poate fi desfacut. Concedierea nu este obligatorie, chiar daca termenul de 30 de zile s-a implinit.
- Angajatorul este liber sa opteze pentru mentinerea angajatului si dupa acest interval.
- Nu se pretinde efectuarea vreunei cercetari prealabile, deoarece angajatorul nu este in situatia de a cerceta (si sanctiona) fapta savarsita de catre salariat, ci simplul fapt ca acesta lipseste de la serviciu o perioada mai indelungata ca urmare a arestului
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.