de Florentina Buzea 13 Feb. 2025 559 |
In contextul actual, s-a impus adoptarea de masuri care sa limiteze cresterea cheltuielilor permanente, pana la un nivel care sa permita respectarea conditionalitatilor asumate de Guvernul Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste nivelul deficitului bugetar si sa evite crearea premiselor unui dezechilibru bugetar, cu consecinte negative asupra performantelor fiscale ale Romaniei.
Astfel, in vederea elaborarii bugetului pe anul 2025 a fost necesara aprobarea unor reglementari care sa stea la baza stabilirii cheltuielilor bugetare pentru 2025.
In acest sens, a fost elaborata OUG 156/2024.
Dar cum afecteaza OUG de mai sus drepturile salariatilor din sistemul public? Zilele de concediu de odihna se vor mai compensa in bani, in 2025? Iata un studiu de caz explicat de expertii de la PortalInstitutiiPublice:
"Va rugam sa ne sprijiniti prin emiterea punctului dumneavoastra de vedere juridic referitor la posibilitatea compensarii in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuate aferente anilor 2024-2025 in situatia incetarii de drept a raporturilor de serviciu ale functionarilor publici, avand in vedere, atat Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 91/25.11.2024, cat si prevederile art. I din O.U.G. nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene."
Raspunsul specialistilor:
Conform art. III alin. (5) din OUG 156/2024:
(5) In anul 2025, pentru personalul din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu beneficiaza la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu de compensarea in bani a concediilor neefectuate aferente anului 2025.
Astfel, salariatii al caror contract de munca inceteaza in anul 2025 vor efectua in natura concediul de odihna aferent anului 2025.
Astfel, salariatii al caror contract de munca inceteaza in anul 2025 vor efectua in natura concediul de odihna aferent anului 2025, iar in ceea ce priveste concediul de odihna aferent anilor anteriori neefectuat, atat timp cat Ordonanta nu ingradeste compensarea in bani a acestuia, se va aplica legea generala si anume Codul muncii si Legea 153/2017, unde se stipuleaza ca, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat se poate acorda la data incetarii contractului individual de munca, odata cu salariul aferent ultimei perioade lucrate.
Pentru concediul aferent anului 2024, acesta poate fi compensat in bani in cazul incetarii raportului de serviciu, intrucat OUG nr. 156/2024 nu prevede nicio interdictie pentru anul 2024.
Conform principiului general prevazut in Codul muncii (art. 146 alin. 4) si aplicabil in mod similar functionarilor publici, concediul de odihna neefectuat trebuie compensat in bani la incetarea raportului de serviciu.
Pentu anul 2025 avem urmatoarele prevederi:
-art. III alin. (5) din OUG nr. 156/2024 stabileste ca in anul 2025 nu se acorda compensarea in bani pentru concediul de odihna neefectuat aferent acestui an.
In consecinta, daca raportul de serviciu inceteaza in 2025, functionarul public pierde dreptul la compensare pentru concediul aferent anului 2025, iar institutia nu poate acorda sume compensatorii pentru aceste zile.
Avand in vedere interdictia compensarii in bani, institutia trebuie sa gestioneze situatia in urmatoarele moduri:
-daca functionarul public are programat concediu de odihna in 2025, acesta trebuie sa fie efectuat inainte de incetarea raportului de serviciu.
-daca incetarea raportului de serviciu intervine brusc (de exemplu, prin pensionare de drept, deces etc.) si concediul nu a fost efectuat, acesta se pierde, fara posibilitate de compensare.
-functionarii publici trebuie informati cu privire la acest aspect si incurajati sa efectueze concediul de odihna inainte de incetarea raportului de serviciu.
Decizia nr. 91/25.11.2024 a ICCJ clarifica situatiile de incetare de drept a raportului de serviciu.
Cu alte cuvinte, chiar daca raportul de serviciu inceteaza conform acestei decizii, interdictia de compensare a concediului pe 2025 ramane in vigoare.
Astfel, pentru zilele de concediu neefectuate aferente anului 2024, acestea pot fi compensate in bani la incetarea raportului de serviciu.
Pentru zilele de concediu aferente anului 2025, acestea nu pot fi compensate in bani, ci trebuie efectuate inainte de incetarea raportului de serviciu.
In acest sens, institutia trebuie sa informeze din timp functionarii publici cu privire la imposibilitatea compensarii in bani si sa asigure programarea concediilor.
Un raspuns oferit in februarie 2025, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.