Obligatii angajator si concediu medical cu cod indemnizatie 06. Completare Declaratia 112

de Cristian Tanase 09 Ian. 2020 2879

Obligatii angajator si concediu medical cu cod indemnizatie 06. Completare Declaratia 112
Cand are angajatorul obligatia de a plati indemnizatia de concediu medical? Cum se completeaza in declaratia 112 un concediu medical cu cod indemnizatie 06 (urgenta medico-chirurgicala) avand in vedere faptul ca angajatul are doar 5 zile lucrate in luna acordarii concediului medical si totodata, in ultimii 3 ani a fost coasigurat (deci nu are stagiul minim de asigurare anterior angajarii)?


Raspunsul specialistului:

Pentru a putea stabili daca urmeaza sa plateasca indemnizatia de concediul medical, angajatorul verifica daca asiguratul are stagiul de cotizare indeplinit. In ceea ce priveste stagiul de cotizare pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, acesta este reglementat de OUG 158/2005. In acest sens, potrivit art. 7 din acest act normativ, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Daca stagiul minim de asigurare nu este indeplinit, salariatul nu beneficiaza de drepturile conditionate de realizarea acestuia, iar angajatorul nu poate plati indemnizatia intrucat salariatul nu indeplineste conditia de stagiu de asigurare. In acest sens, potrivit art. 8 alin. (1) din OMS 15/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din OUG 158/2005;

b) prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.

In cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului. Stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din OUG 158/2005.

De asemenea, codul indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate este important atat din perspectiva stagiului de asigurare, cat si din cea a modului de calcul si de suportare al indemnizatiei. In raport cu stagiul de cotizare, asiguratii au dreptul, fara conditii de stagiu de cotizare, la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, in cazul urgentelor medico-chirurgicale (cod 06), tuberculozei (cod 12), bolilor infectocontagioase din grupa A (cod 05), neoplaziilor si SIDA (cod 14), potrivit art. 9 din OUG 158/2005 si la concediul si indemnizatia de risc maternal (cod 15) , potrivit art. 31 din OUG 158/2005.

Asadar, in cazul analizat, in ceea ce priveste stagiul de cotizare, intrucat certificatul medical prezentat are inscris codul indemnizatiei 06 "Urgenta medico-chirurgicala", asiguratul va avea dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu. Temeiul il reprezinta art. 9 din OUG 158/2005, potrivit caruia "asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului".

Baza de calcul al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina, potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005, ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este egal cu produsul dintre media zilnica si procentele prevazute de lege, multiplicat cu numarul de zile lucratoare din concediul medical, astfel:

Ci = Mzbci x.... % x NZLCM,

in care:

- Ci = cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate;

- Mzbci = media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate;

- % este 100% in cazul urgentelor medico-chirurgicale;

- NZLCM = numarul de zile lucratoare din concediul medical.

Media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor asigurate atat cu plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si alin. (2), cat si fara plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C din OUG 158/2005, realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care a fost acordat certificatul de concediu medical, si numarul total de zile din aceasta perioada, astfel:

Mzbci = V: NTZ,

in care:

Mzbci = media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor;

V = suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni;

NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni.

Numarul de zile in care persoanele asigurate au realizat venituri asigurate nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin exceptie de la aceasta regula, potrivit art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005, "pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4)".

In aceasta situatie, aplicabila si cazului analizat, baza de calcul a indemnizatiei este reprezentata de venitul lunar din prima luna de activitate.

Exemple concrete de determinare a cuantumului indemnizatiei sunt prezentate in cadrul art. 62 din Ordinul 15/2018, inclusiv pentru pentru cazul prevazut la art. 9 din OUG 158/2005.

In raport cu modul de completare al Declaratiei 112, urmeaza a fi respectate prevederile OMFP nr. 3063/2019. In acest sens, pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate se completeaza Subsectiunea B3 din cadrul Sectiunii B din Anexa nr. 1.2 – Asigurat.

Aceasta Subsectiune se completeaza daca exista in luna de raportare indemnizatii de asigurari sociale sau concedii medicale.

- Randul 1 "Zile indemnizatii in conditii normale" - se inscrie numarul total de zile lucratoare in care asiguratul a beneficiat de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (numar total de zile lucratoare aferente indemnizatiei acordate).

- Randul 4 "Total zile lucratoare concediu medical (conform OUG 158/2005)" - se inscrie numarul total de zile lucratoare corespunzatoare concediului medical. Acesta corespunde zilelor de indemnizatie suportate de angajator si din FNUASS.

- Randul 8 "Baza de calcul al CAS aferenta indemnizatiilor (conform OUG 158/2005) - asigurat" - contine suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

- Randul 12 "Total indemnizatie sanatate suportata de angajator (conform OUG 158/2005)" - contine cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator.

- Randul 13 "Total indemnizatie sanatate suportata din FNUASS" - contine cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Raspuns oferit de Dani Cucu, consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L., pentru PortalInstitutiiPublice.ro.
 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016