Contracte de drepturi de autor in institutii publice: cand reprezinta conflict de interese?

de Cristian Tanase 26 Iul. 2016 2430

Contracte de drepturi de autor in institutii publice: cand reprezinta conflict de interese?
Tinand cont ca in institutiile publice auzim tot mai des in ultima vreme de cazuri de conflict de interese, ne dorim sa lamurim acest aspect si vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz:


Este legala din punct de vedere al conflictului de interese incheiere unui contract de drepturi de autor intre institutie, reprezentata prin manager, si un fost angajat al acesteia? Mentionam ca angajatului i-a incetat contractul individual de munca in temeiul art. 56 alin. 1) lit. c din Legea 53/2003 - Codul muncii, in data de 22.06.2016?

Angajatul a avut functia de actor si este distribuit in diferite spectacole ale teatrului, spectacole ce urmeaza a fi sustinute in stagiunea urmatoare. Va adresam aceasta intrebare  avand in vedere  Art. 301 din Noul Cod Penal care prevede si defineste conflictul de interese ca:  

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand situatia expusa, apreciem ca in cazul respectivului contract de drepturi de autor este incheiat in conditiile legii, da. Astfel, in opinia noastra, pentru a exista infractiunea de conflict de interese aceasta trebuie sa intruneasca elementele constitutive al infractiunii si sa rezulte cu claritate caracterul infractional al faptei. De altfel, elementul esential sau central al acestei fapte este obtinerea unui folos patrimonial sau nepatrimonial pentru sine sau pentru altul, insa acest folos este obtinut prin eludarea legii, si nu in temeiul ei.

Astfel, prin instituirea acestei infractiuni s-a urmarit sanctionarea penala a functionarului public care, in mod constient si deliberat, isi satisface interesele personale prin indeplinirea atributiilor publice si inlaturarea oricaror suspiciuni cu privire la conduita functionarilor publici.
Cu privire la aceste aspecte, in cuprinsul Deciziei Curtii Cosntitutionale nr. 603/2015 se retine ca pentru a fi considerat conflict de interese luarea deciziei trebuie sa se realizeze in conditiile indeplinirii unor acte cu incalcarea principiilor impartialitatii, integritatii, transparentei deciziei si suprematiei interesului public in exercitarea demnitatilor si functiilor publice.

Asadar, conflictul de interese nu este incident in mod automat in situatia persoanele care au derulat activitati in cadrul anumitor raporturi de munca, esentiala fiind existenta interesul personal in contra interesului institutiei.

Sursa: Portal Institutii Publice

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016